Thursday, June 15, 2006

Germany beat Poland???

Животът понякога е несправедлив.
Толкова големи германски отбори и футболисти в миналото са били критикувани от разглезената журналистика и не по-малко разглезената публика във Федералната република! И то в години, когато Маншафтът играеше съдържателно и винаги притежаваше звезди от световна класа.

Днес един семпъл, търчащ и безидеен състав в бяло и черно се радва на подкрепата на цялата нация и наистина има нужда от нейната енергия, щом собственото можене не достига. На мускули, с огромно желание и повече устрем за победа домакините спечелиха за 11-и път срещу националния отбор на Полша и си осигуриха на практика класирането за следващата фаза на шампионата.

Мачът в Дортмунд обаче е по-обезпокояващ за Клинсман, отколкото началото с Коста Рика. Видя се, че срещу равностоен във физическо отношение противник бундестимът няма надежден арсенал за създаване на положения, освен разбира се центриранията в наказателното поле. В състава не се вижда един човек, който да преодолее опонент с техника, финт, скрит ход. Включването на Ньовил даде резултат, но ако той започва като титуляр (срещу свежи бранители), разлика едва ли ще има. Балак е принуден да действа доста далече от чуждата врата и така отборът губи най-резултатния си играч в статистически план.

Шансът на германците беше в пълната нападателна несъстоятелност на Полша. "Дружината" игра за едната точка и не застраши нито веднъж вратата на Йенс Леман. Полският футбол отдавна няма ярки фигури, но липсата на техника, усет за комбинация и пространствено виждане на играта може да влуди нормалния зрител. Всички претенции на Европа за повече квоти на СП увисват, след като континентът е излъчил за втори пореден форум такъв участник във финалния кръг. Можем само да съжаляваме за системата от 1954 ? тогава след две загуби отборите са отпадали. Сега поляците ще запазят теоретични шансове, ако Коста Рика спечели срещу Еквадор.

No comments: