Thursday, June 22, 2006

Гросмайсторско 2:2 между Австралия и Хърватия

Отборите от предварителна група "F", тези на Австралия и Хърватия трябваше в директен двубой да решат спора, кой от двата тима има място сред осминафиналистите. На "кенгуратата" беше достатъчно и равенство, докато на Хърватия задължителна победа. Успяха австралийците и заслужено продължават напред.

Течеше втората минута, когато Дарио Сърна от пряк свободен удар даде предимство за своя отбор - 1:0 за Хърватия.

След гола футболистите на Австралия се хвърлиха в неспирни атаки и принудиха своите противници да минат в глуха защита.

Шест минути след откриването на резултата Видука пропусна да възстанови равенството. При ответната атака на австралийците, "таранът" се засуети в наказателното поле, а това даде възможност на "шахматистите" да се организират и предотвратят опастноста.

Нова атака на "кенгурата" в 17-ата минута, принуди Шимонич самоотвержено да чисти топката далеч от собствената му врата.

Едва в 25-ата минута, авторът на попадението Сърна тръгна със самостоятелен пробив, но последвалото подаване към включилия се Олич бе доста неточно.

В 30-ата минута Кюъл опита далечен шут, но вратарят Плетикоша беше на мястото си и отрази удара. Атаките на Австралия продължиха и само шансът спаси хърватите от попадение в собствената им врата.

Така се стигна до 38-ата минута. При поредното центриране в наказателното поле на Хърватия Стипе Томас се опита да хитрува, като отклони топката с ръка. Главният съдия Греъм Пол обаче не пропусна и посочи бялата точка. Зад топката застана Муур и възстанови равенството - 1:1.

В самия край на полувремето Пършо постъпи доста егоистично. Вместо да подаде на заелия чудесна позиция Олич, реши сам да завърши атаката но ударът му излезе в аут.

Пет минути след подновяването на играта опасно центриране към Калач, принуди Кехил да чисти с глава. Топката попадна в Кранчар, който стреля от 20 метра над вратата.

В 55-ата минута Кюъл опита самостоятелен пробив, но се уплете в собствените си финтове и загуби контрол върху коженото "кълбо".

В ответната атака Нико Ковач стреля безопасно от границата на наказателното поле, но вратарят Калач допусна непростима грешка и "шахматистите" отново излизат напред в резултата - 2:1.

Австралийците на свой ред атакуваха. Първо Чипърфийлд стреля от фаул, в стената. Малко след това Кюъл пропусна от изгодно положение, за да се стигне до 72-ата минута - невероятно меле пред голлинията на Плетикоша, но съдията видя нарушение и отсъди фал в полза на хърватския вратар.

Три минути по-късно защитник на Хърватия игра с ръка в наказателното поле но главният съдия остана безмълвен.

Натискът на австралийците продължи и закономерното се случи в 79-ата минута. След поредното разбъркване Хари Кюъл изкупи вината за невероятните си пропуски. Алойзи свали топката с глава на Кюъл, който овладя и хладнокръвно я изпрати в мрежата - 2:2.

No comments: