Tuesday, June 27, 2006

Опитът на Франция помогна срещу Испания

В последния осминафинален двубой от програмата на световното първенство по футбол в Германия, Франция изхвърли Испания от надпреварата. "Петлите" се наложиха с 3:1 с попадения на Рибери, Виейра и Зидан. Преди това иберийците бяха повели в резултата с гол от дузпа на Давид Виля.

Старши-треньорът на Испания Луис Арагонес бе заложил в предни позиции на Давид Виля и Фернандо Торес, а малко зад тях действаше капитанът на отбора Раул. Колегата му във френския национален отбор, Раймонд Доменек, бе поставил на върха на атаката на "петлите" единствено Тиери Анри, като в непосредствена близост играеха Флоран Малуда, Зинедин Зидан и Франк Рибери, които заедно с Клод Макелеле и Патрик Виейра оформяха халфовата линия.

Срещата започна с минимално предимство за иберийците. В 9-ата минута Мариано Перниа пробва с фалцов удар от 20-ина метра да изненада Фабиен Бартез. Топката обаче излезе в аут. Французите се разиграха и на свой ред бяха близо до гола в 23-ата минута. Зидан задържа умело коженото кълбо и го пусна хитро към Анри по дясното крило. Нападателят на Арсенал напредна и центрира ниско по тревата, но Виери и Рибери се разминаха с топката в наказателното поле на Икер Касияс.

Четири минути по-късно, поредното странно съдийско решение на това първенство, даде преднина на Испания. След корнер и последвалото разиграване, Лилиан Тюрам посегна да изчисти топката от краката на Пабло Ибанес, който се строполи в наказателното поле. Това бе достатъчно за италианския рефер Роберто Розети да посочи бялата точка. Последваха протести от страна на французите, които разбира се не доведоха до нищо и Давид Виля откри за 1:0.

В 41-ата минута, Франция изравни. Испанската отбрана "увисна" след пас на Патрик Виейра и остави Рибери сам срещу Икер Касияс. Нападателят на Марсилия преодоля технично вратаря и въпреки че стреля доста слабо, топката попадна в мрежата за 1:1. При паса на Виейра, бранителите на Испания се подлъгаха, че ще бъде отсъдена засада, защото Анри бе зад последния играч в "червено-синьо", но ясно показа, че няма да играе с топката, което помогна на съдийската бригада да вземе правилно решение, оставайки играта да продължи.

Футболистите на Раймонд Доменек започнаха втората част с повече самочувствие и в 52-ата минута бяха близо до ново попадение. Зидан подаде към Флоран Малуда, който се опита да прехвърли Касияс. Вратарят обаче с акробатичен скок успя да избие.

Испанците трудно организираха играта си в първите минути на второто полувреме. Иберийците така и не успяваха да стигнат до опасна ситуация пред Бартез и спокойно бяха парирани още в средата на терена от своя съперник. Това принуди Арагонес да предприеме двойна смяна в 54-ата минута, вкарвайки в игра Хоакин и Луис Гарсия, на мястото на капитана Раул и голмайстора Давид Виля.

В 79-ата именно Хоакин с перфектен рейд преодоля Ерик Абидал в зоната на левия защитник, но шутат му мина на сантиметри от страничния стълб на вратата пазена от Бартез. Точно когато Испания бяха по-близо до гола, Франция нанесе своя удар в 83-ата минута. Центрирането от фаул на Зидан стигна до Виера, прехвърляйки цялата защита на испанците. Той стреля с глава и рикоширалата в Серхио Рамос топка попадна в мрежата зад Икер Касияс.

В даденото три минутно продължение, Зидан довърши испанците, след контраатака подхваната от Анри. Зизу навърза трима в наказателното поле на Касияс и с премерен удар прати коженото кълбо за трети път във вратата на Испания.

No comments: