Friday, June 16, 2006

Bill Gates quiting?

Бил Гейтс се оттегля от ежедневните си функции в "Майкрософт"


Най-богатият човек в света възнамерявал да отделя повече време за благотворителна дейност






Основателят на софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft.com) Бил Гейтс обяви, че се оттегля от всекидневните си функции, свързани с управлението на компанията.

50-годишният милиардер, който през последното десетилетие редовно оглавява класациите за най-богатите хора в света, ще запази президентския си пост, но ще прехвърли на други колеги своите рутинни задачи.

Това обаче ще стане чак след юли 2008 г., се уточнява в съобщението.

Част от функциите му ще бъдат поети незабавно от двама високопоставени служители на "Майкрософт", обявиха от компанията.

50-годишният Рей Ози ще стане новият главен софтуерен архитект на "Майкрософт", а Крег Мънди ще оглави изследванията.

Смятам, че можем да осъществим този преход безпроблемно, посочи Гейтс пред репортери.

Той изтъкна, че търси нови предизвикателства, но същевременно иска да запази връзките си с фирмата. (Вж. личната му страница в Microsoft.com)

Очаква се след оттеглянето си Бил Гейтс да отдели повече време за благотворителна дейност.

През изминалото десетилетие основаната от него и съпругата му Мелинда фондация (GatesFoundation.org) е дала за благотворителност повече от 10 млрд. долара.

Двамата и фронтменът на ирландската рокгрупа "Ю ту" Боно бяха обявени от сп. "Тайм" за личности на 2005 г. в качеството си на "добри самаряни".

Сред основните каузи на фамилията са ваксинирането на децата в развиващите се страни, научните изследвания за лечение на болестта СПИН, повишаването на образователното ниво и достъпа до компютри в бедните държави.

Според тазгодишната класация на сп. "Форбс" състоянието на Гейтс възлиза на 50 млрд. долара, с 3,5 млрд. повече в сравнение с предходната година.

No comments: