Thursday, June 22, 2006

Гана с нов исторически успех, чака Бразилия на осминафинал

Тимът на Гана написа нова славна страница във футболната си история, след като успя да се класира на осминафиналите на Мондиал 2006. В решаващ мач играчите на Ратомир Дуйкович се наложиха с 2:1 над САЩ.
Останали малко на по-заден план, заради другия двубой от групата Гана и САЩ прекрасно осъзнаваха, че и двата тима могат да продължат напред в турнира. Африканците при победа, а американските играчи при победа и задъллжителен успех на Италия срещу Чехия.

Именно заради това мача започна безкомпромисно, двуостро и напрегнато. Прехвърчаха и първите искри, но реферът бързо се справи със ситуацията показвайки навременни жълти картони.

Първите шансове бяха за САЩ, но на два пъти до 20-та минута стражът на Гана Кингстън се справи със ситуациите. В никакъв случай нелогично обаче не дойде попадението в полза за Гана в 22 минута, когато Драмани се възползва от грешка на Рейна в задни позиции и откри резултата, за да хвърли поне 15 от 20-те милиона ганайци в света на мечтите.

В 43 минута пробив на Бийзли отляво завърши с попадение за САЩ, чиито автор беше Клинтън Демпси. Това бе гол номер 100 на финалите в Германия до момента. Радостта на американците бе кратка, тъй като в самия край на полувремето Онуеву фаулира в пеналта Пимпонг и Стефан Апиа бе категоричен от бялата точка - 2:1 за Гана.

Двата тимс продължиха да търсят успеха и през втората част. Особено силни бяха минутите между 50-таи 60-та, когато африканците можеха да вкарат и трети гол, но Келър спаси, а малко след тази ситуация Кингстън излезе победител в спора с американски играч.

С наближаването на последния съдийски сигнал играчите на Брус Арина увеличаваха оборотите и атакуваха все по-опасно, но реалните голови положения липсваха. От своя страна ганайците не пропускаха шанс за контраатака.

Мачът завърши с победа на Гана, която в дебюта си на световни финали се класира на осминафинал. Там ще играе с Бразилия.

No comments: