Tuesday, May 20, 2008

Лятото на изрудските blockbusters! Jackie Chan and Jet Li :D

Тази година определено ще се запомни в кино историята. Супер много катилски филми излязоха и се очакват още. Но може би най-голям шум се дигна по летните блокбъстари които удариха кино салоните този месец. Определено времената никога не са били по-добри за да отидеш с приятели на кино...ако не живееш в България естествено :О тука и да отидеш в киното с вазелинче в ръка или с пакет кокаин в джоба с цел да се позабавляваш на никой няма да му направи впечатление....точно защото няма НИКОЙ в салоните. Но все пак за малкото верни киномани които обичат да сядат на голямото столче и да зяпат любимите си филми на голям екран нашите скръндзливи салони предлагат отвреме на време някой и друг филм. И за щастие все още не са ни лишили от най-големите заглавия. . .но пък не може да очакваме повече от 12 филма на година :С

Както и да е. . . първо ше изкоментирам 21 и Железния Човек и после ще се концентрирам върху дългоочаквания от мен "Забраненото Кралство" . . . пф ае на български тия имена звучат кат кравешко мучене хаха.

И тъй оня ден гледах 21. Адски мноо чаках тоя филм. Аз по принцип дост се кефя покер и блекджек и мисълта да видя и науча разни трикове да биеш "house" и допадна много. А и филма е по истинска история.
Та изгледах филмчето. Готино е. . . Лорънс Фишбърн играе в него. . . бих казал по-скоро символична роля но все пак бууства рейтинга на каста. А също и корееца Аарон Чо от Дистърбия...меега забавния тип. . . нз що обаче още няма няква по-голяма роля :Х.

Нещото което много ме ядоса беше, че всичко освен шемата с блекджека беше МЕГА клиширано. Трейлъра показа нещата доста по-различно. Но пък. . . ако се замислим едва ли някой е седнал да гледа филма точно заради историята. Аз изцяло се концентрирах върху Hi-Lo системата за броене (която няколко дни проучвах в интернет). НО за пореден път не разбрах как точно номера на каунта влияе на залога и на решенията в играта. Очевидно има значение и то се виждаше по време на филма. Но самия начин на определяне не става ясен. Готин филм като цяло. . . не бих казал, че става за кино но е добър начин да убиеш време.


Ся да минем на желязната тема.

"Iron Man" филм. . . чакан от години от всеки Марвел фен. Един от най-готините и зарибителни герой в американсакта комикс индустрия. И може би модел за идеалния бизнес мен които всеки мъж би искал да бъде (всъщност г-н Старк е вдъхновен от истински предприемач). Нямаше по-добър момент в които Марвел можеха да напраят адаптация по Железния човек. Освен солидната почва от предходните комикс филми и голямата жажда за нови CGI творения; вселената на Марвел малко или много се е завъртяла около Тони покрай гражданската война, Инициативата и сега инвазията на Скрул. Общо взето всичко си беше нагласено много точно и много правилно и няма наистина друг проект които да е по-логичен избор за адаптация.
Филма. . . очаквах много признавам. Но не прекалено много. . . доста комиксови адаптаций са се излагали досега и имах едно на ум. Обаче филма се изхрачи върху сяко съмнение което имах още в първите си минути. Брилянтен сценарий. Историята прекрасно пресъздадена за да създаде усещане за достоверност. Прекрасна актъорска игра особено на Downey. Наистина супер добре си изигра ролята на железния човек. . .тои самия сигорно си е повярвал :D Обаче освен перфектния тайминг тва което изкърти на макс бяха изрудските спешъл ефекти миксирани с добре сложени шеги. Просто всичко в филма си пасна идеало. . . точно като костюм направен от Тони Старк :) Филма веднага разби боксофисите. И се изкачи високо в класацийте на имдб. Получи силно одобрение от критиците и просто. . . задължителен филм за всеки било то фен или не. Просто има по нещо за всеки вкус.



И все пак. . . това което наистина ме вълнува е:

THE FORBIDDEN KINGDOM




Jackie Chan and Jet Li


Нещо което поколения фенове на бойните изкуства чакат. Едва ли има хора от последните няколко поколения които да не знаят тези 2 имена. Икони в средите на Хонг Конгското кино и в Кунг Фу средите. Имаше спекулаций тъй като филма е Американска продукция и ще го осерат. Аз също много бях притеснен, но след като го пуснах сякви съмнения се изпариха веднага. Филма имаше прекрасна източна атмосфера. Радвам се че не са се отдали на некви американски клишета. Нашите момчета по никакъв начин не са ограничени в филма. Костюмите са супер готини и автентични. Такива костюми може да видите само в Хонг Конгска продукция и наистина се изненадах, че са вкарали токова усилие за този филм. Но пък. . . не са случайни хората в него.

Историята е мега популярна. НЕ са малко филмите правени по легендата за краля на маймуните. Но чесно казано при такъв легендарен дует кой го ебе за историята м? Атмосферата и локацийте където са снимали филма наистина те вкарват яко в филма и придават едно супер приказно настроение. Снимано е дори в пустинята гоби :О

Хореографията на битките. . .еми като вземем факта, че са наели може би най-добрия хореограф на битки в света и като вземем 2мата най-големи в бранша и. . . става ви ясно нали. :)))
Битките нищо общо с западния стил. изцяло ХК стил си е всичко. Прекрасна хореография от началото до края. Малко на американчето му се видя зор но пък от него никой не е очаквал нещо специално тои е само за украса. рофл.
Битката между Джаки и Джет е невероятна и е може би най-яката част от филма. Поне за мен. . .аз останах без дъх. Радвам се че режисиора е сметнал за добре първата схватка на 2те легенди да е запомняща се. Тва не е просто няква размяна на удари или мизерно спарингче наистина супер сериозна битка и доста дългичка. Прекрасни движения и смени на стиловете. Просто красота от сякъде. Както Джаки беше писал в сайта си преди време "Когато имаш 2ма наистина големи майстори всичко е различно. И 2мата с него се надпреварвахме да покажем уменията си и удряхме се по-бързо и по-бързо. Наистина е прекрасно да работиш с такъв професионалист."
Не мога да не спомена ужасния английски на Дж и Дж. . . нз нарочно ли е или просто не са говорили на Английски отдавна ама изкарваха мега смешните акценти. Особено Джет супер пресилено и грубо говореше. Адски смешно звучаха. . .имам съмнения че е за да усилят комедийния ефект на разговорите си. . . и химията между тях е голяма просто. . .нз как досега е нямало филм между тях О.о
Пф ше спойлна ама... когато Джет са изпика върху Джаки аз щях са напикая от смях хахах
Наистина ужасно як филм . . . толкова време съм си мечтал за филм с 2мата и вече е факт и е наистина едно прекрасно творение. Дано този филм стане пример за това как трябва да се правят USA martial arts филмите за в бъдеще.

А аз лично мога да се надявам да видя моите любимци в още филми в близкото бъдеще :))



Тва ся за Роки...гледах филма Underworld. . . мноо слабо. . . скучен, бавен. . . дори боищата не бяха нещо особено и на моменти много явни когато се преструваха. изгледах го за 20тина минути и го изтрих :О



И тъй скоро очакваме "Индиана Джоунс" които шинджи преди малко ми каза, че имал рейтинг от 9.2 в имдб което. . . е...МНОГО. Самия факт че ще гледаме Харисън Форд отново в екшън дава минимум 8 рейтинг на филма :)) не се и съмнявам, че с такъв легендарен кастинг ще е грандиозно шоу. Наистина носталгичен филм. . . израстнал сам с Индиана :)


Ше се видим в киното.

No comments: