Saturday, March 25, 2006

Gothic

An Incredible Game!!!



Преди почти седмица имах удоволствието да превъртя тази страхотна игра. И смятам, че си заслуажава да споделя възхитата си от нея.

Gothic
Publisher: Xicat Interactive
Developer: Piranha Bytes
Release Date: Nov 23, 2001


Играта е РПГ с 3rd person view. Графиката и не блести с нещо кои знае какво...всъщност въобще не блести, но като се има предвид времето когато е правена няма какво да се оплаквам. Дори сам сигорен, че за времето си е била супер красива ама аз сам нямал възможноста да я играя тогава. Това даже ме ядосва защото именно игри като Готик ме карат да си скубя косите, че сам нямал комютър да се докосна до тези прекрасни човещки творения. Е аз и тогава като не знаех за играта нямаше и за какво да ме е яд....но както и да е важното е че аз имах честа да се докосна до това олд скуул творение на Pirahna Bytes. Казвам олд скуул защото именно старите игри са едни от най-добрите които някога са се появявали в Гейм Индустрията. Особено от към РПГта винаги е било така. Много рядко се появяват в днесшно време заглавия които да имат същата разбиваща атмосфера и перфектност като игрите от старата школа.
Готик наред с странното си име има и доста странна история. Един Крал счупил от бой всичките си врагове и хората му просперирали дъълги години. Обаче един ден орктие се появили на сцената и на свой ред решили да изкъртят нашия крал. И така започнала дълга война....война която черпела безкрайно много ресурси...и за това краля му трябвали работници в мините за да добиват желязо и да се праят оръжия от него....обаче тва явно не било толкова лесно, защото един ден краля решил да вкара всички затворници в едни мини...хората още не достигали за това скоро всеки които се бил провинил с нещо (независимо колко незначително) отивал да работи в минните зони. Дори краля накарал най-великите магйосници с които разполагал да затворят с магическа преграда затворниците за да не могат да избягат. Обаче естествено нещо се объркало и въпросната бариера не само че затворила минните територии а и още много земи с нея включително и самите магове които толко се трудели да кастнат магията.
И така затворници видели кво станало избили надзирателите и превзели минната колония. ЗА нещастие не могли да се измъкнат заради бариерата и започнали да живеят там. На стария крал обаче все още му трябвали ресурсите от мините и тои сключил договор с тях...тои им дава ядене пиене и сякакви други провизий а те му дават рудата. Главния герой явно и тои горкия направил некъф гаф бива хвърлен в колонията да бачка...и след доста грубото посрещане от местните обитатели започва приключенията си.
От тук нататъка играта е ужасно нелинейна....започваме като пълен мизерник....само с дрехи на гърба...след няколко минути игра и свикване с контролите на играта ще си намерите кирка и малко плодове за ядене...и ще започне голямото издигане в очите на всички от колонията...които бтв са толкова вражбедно насторени, че почти винаги инстинктивно се просягам да натисна акшън бутона и да влезва в битка.
Говорейки за управление играта има УЖАСНО АМА УЖАСНО гаден контрол систем....навигацията е много противна, а битките са ужасяващи...в началото скавенджърите не са никакво предизвикателство и за това не може да се усети трудноста и недъгавоста в бойната система, но след време напрао ши се хванете за главите. Свиква се естествено...с много практика и load game. О да важен съват в тази гира е да се сейфа постоянно. Умира се ужасно често....почти през половината игра разполагаш с незадоволителна екипировка и оръжия а враговете правят брутални щети. Което от части е много готино защото допълва мрачната атмосфера на играта а и я прави реална...все пак ако един 4 метров гущер те удари е логично да те счупи на две....
Та от към история в процеса на играта......не мога да кажа че ще станете велики герой защото просто в играта се бориш за собственото си оцеляване и малко се помага на другите и в последствие с своя живот спасяваш цялата колония. Има три гилдий в колонията и естествено тук идва незибежния избор към кого да се присъединя....аз преди да се джоинна минах всички възможни куестове за да се нагрухам максимално дебело...тъй като колонията е населена само с затворници агресията е на макс....няколко грешни думи или движения и вече някои размахва кирка срещу главата ти или още по-лошо меч и брадва...
Играта предлага много часове игра и както споменах вече е много трудна. На мен ми отне доста време да си израдя навик да сейфам след всяка битка (за нещастие няма Quick Save), а това е ключово действие. Пък и понякога просто се потапящ в играта и забравяш за такива неща.
Героя се развива доста....малко бих казал...има само два показателя...сила и сръчност...и наред с тях живота и манта които се вдигат с левел и скил поинтс.
Лошото е че силата отговаря за халдните оръжия и няма значение дали имаш малко сръчност ако имаш много сила и качено умение на меч всичко е 10x. Уменията също са малко...едноръчни, двуръчни оръжия заедно с лък и арбалет...отнема ивестно време да се развият на макс, но пък дори не са толкова задължителни... има и акробатика и промъкване ама аз намерих приложения само от акробатиката. Разбиването на ключалки и обирджийството също не са чак толкова полезни..е може би само ключалките е важно на няколко места иначе пре спокойно може да се кара и ебз него. Аз си ги развих нещата на макс..е отделих доста време за да бия чудовища за да кача допълнителени левели, но аз сам си такъв...всъщност то може би е неизбежно да се развиеш на макс защото просто живота от левелите и точктие ще са нужни за да се оцелее....ама нз нямам намерения да я преигравам за да проверя тази теория.
Гадно е и това че няма брони...има само един армор и тои те облича целия като го сложиш...това е кофти щото винаги е хубаво да обикаляш за дрешки за да се екипираш кат животно...тука това явно не са сметнали, че е важно.
Но въпреки всички тези минуси мен играта ме разби тотално. Много разговори и интерактивни NPCта смяна на ден и нощ и дълги часове игра. Обрати в историята....просто играта е страхотна...с калпавия контрол се свиква по нервите може да полази само трудноста на играта и честите лоудвания които ще ви се наложи да направите иначе всичко друго си е добре. Е може би можеше повече да се постараят за развитието и облеклото на героя, но това ще го видя в двойката....която btw ще почна точно след като дам Publish Post...а това ще стане точно след като кажа че препоръчвам играта на всеки които си пада по нестандартни РПГта и му се случи да има повечко свободно време.

No comments: